Sunday, 24 February 2013

It's the Time

Assalamu'alaikum :)

Dah tiba masanya untuk aku berubah..

Kalau dulu aku pakai baju atas punggung, sekali sekala jaa pakai baju yang melepasi paras punggung, dah sampai masanya untuk aku terus amalkan pakai baju yang melepasi paras punggung. Itu yang Islam suruh.

Kalau dulu aku biasa pakai seluaq jeans kalau nak kemana-mana, dah sampai masanya untuk aku tukaqkan seluaq jeans yang menampakkan bentuk kaki tu kepada seluaq yang longgar, yang dibenarkan oleh Islam. Atau lebih baik pakai baju kurung, pakai skirt labuh. Itu yang Islam suruh.

{ Bukan tak boleh pakai seluaq jeans, as long as seluaq tu longgaq, tidak menunjukkan bentuk kaki, and kita pakai baju yang melepasi paras punggung, takpa lagi. Tapi susah kan nak cari jeans yang tak ikut bentuk kaki. Kalau nak pakai jeans lelaki, dah macam menyerupai orang lelaki pulak. Salah jugak tu :) }

Kalau dulu aku tak kisah langsung kalau sesetengah tudung yang aku pakai tu jarang, dah sampai masanya untuk aku tukaq tudung yang lebih tebal. { Ataupun pakai inner neck kat dalam untuk mengelak daripada nampak leher. Nak buang tudung yang banyak2 ni sayang kan :) } Itu yang Islam suruh.

Kalau dulu aku biasa keluaq rumah pakai sandal atau selipar, without stokin semestinya (mana ada orang pakai selipar then pakai stokin kan) dah sampai masanya untuk aku pakai kasut yang menutup kaki, atau pakai stokin kalau aku cuma ber sandal.

Kalau dulu aku cuma pakai hand sock bila pakai baju kurung saja, (tu pun jarang-jarang) dah sampai masanya untuk aku amalkan pakai hand sock tak kira apa jenis baju yang aku pakai. Kan lengan tu jugak sebahagian daripada aurat. Sebab kadang-kadang bila kita pakai kemeja labuh sekalipun, kalau jenis yang button kat tangan tu kan dia akan belah sikit, kan boleh nampak lengan jugak tu. Tak boleh even sikit ja nampak :)

Islam itu mudah. As long as kita ikut apa yang Islam suruh, In Shaa Allah semuanya akan jadi mudah. Kita sendiri sebenarnya yang buat Islam tu jadi susah. Mudahkan Islam :)

"When you have take a decision, put your trust in Allah, certainly Allah love to those who put their trust in Him." (Surah Ali-Imran)

Islam is not about 'I am better than you'. Islam is about 'let me show you something that is better for you' :)

Ayuh, kita sama-sama berubah. Sikit-sikit pun takpa sebab tu yang sebaiknya. Nak berubah secara drastik takut nanti tak kekal pulak perubahan tu. Baik sikit-sikit dan hasilnya In Shaa Allah kekal hingga hujung nyawa.  Takkan kita masih nak di tangkuk yang lama. Sedangkan musim pun berubah, apatah lagi kita sebaik-baik kejadian.

Aku pun sedang berubah sikit-sikit. Allah sayangkan kita. Macam-macam cara Allah bercakap dengan kita. Kita cuma perlu ikut apa yang Allah suruh. Siapa kita nak pertikai apa yang Allah suruh. Kita cuma hambaNya yang hina. Waallah hu'alam :')

No comments: