Tuesday, 2 December 2014

Hashtag #SelesaLaSangat

Assalamu'alaikum!

Semalam ada discussion dalam Sparkle. Discussion mengenai nilai duit hari ini. Saya cuma jadi pemerhati, dalam erti kata lain 'silent reader' sebab tengah kerja. Tapi tengah free pun saya jadi 'silent reader jugak dalam Sparkle ni, jarang-jarang sangat interrupt. Kalau dalam Polaris, saya aktif! Hehe



Okay, balik pada tajuk asal. NILAI DUIT HARI INI. Yess, seringgit tetap bernilai seringgit tapi barang yang bernilai seringgit mungkin dah berbeza nak banding dengan 10 tahun lepas kan.


Cukupkah gaji yang tetap tiga ribu sebulan? Setiap bulan pun tiga ribu. Nak tunggu naik kena tunggu hujung tahun la. Performance tip top sepanjang tahun, attendance bagus maka mesti tinggi bonus dan increment. Tapi mood manusia mana boleh sama ja sepanjang tahun, oh so bored! Sama la dengan performance kerja kan, kesihatan kita. Bila tak sihat mesti cuti, MC. Dah kacau kita punya attendance record. Lepas tu bila mood berkecamuk, moody stress etc (ni mesti takmau makan vitamin ceria la ni hihi) kacau kita punya performance pulak kan.





Tak mungkin la ada orang yang boleh jaga attendance dan performance dia tiptop sepanjang tahun! -Lainlah kalau yang amalkan vitamin C Shaklee hehehe *ok gurau :p


Yang single pun kata tak cukup dengan gaji tiga ribu sebulan, apatah lagi yang bekeluarga kan. Tiga ribu sekarang macam tiga ratus ja. Sepatutnya single plus tinggal dengan parents mesti lagi banyak jimat kan. Mesti boleh simpan banyak kan. *itu yang orang nampak



Yang orang tak nampak single dengan bekeluarga sama ja belanjanya. Cuma mungkin berbeza la cara belanja.

Single:
Kereta sendiri = bayar sendiri
Makan = bayar sendiri
Transport = bayar sendiri
Minyak = bayar sendiri
Topup = bayar sendiri
Shopping = bayar sendiri


Mesti bulan-bulan nak bagi mak ayah lagi kan. Nak reward diri sendiri. Haa jenuh pekin nak bagi mak ayah pun. Kena kira dulu "kalau aku bagi kat mak ayah banyak ni, cukup tak balance untuk sebulan ni nak makan, duit minyak etc". 

Ada yang kadang-kadang kerja, dapat gaji, bayar itu bayar ini, duit habis. Nak reward diri sendiri pun takdak apa dah. Bagi mak ayah pun makin lama makin berkurang. Sedihnya rasa kan bila tak mampu nak bagi banyak kat mak ayah. 
.
.
.
.
.
Sebab tu dah ramai sangat sekarang ni orang buat bisnes secara part time, full time sebab nak cari income yang lebih untuk tampung mana-mana yang kurang tu. Sebab kita sendiri pun sedar tak cukup gaji sebulan yang kita dapar tu. Taktau kenapa masih ramai yang selesa dengan gaji dia dapat sekarang. #SelesaLaSangat


Kita memang kena keluar dari zon selesa untuk dapat keadaan yang lebih selesa. Apa yang saya nampak, dengan berbisnes ja golongan pertengahan macam kita ni boleh hidup lebih selesa. Golongan pertengahan yang sebenarnya golongan yang miskin! Tak percaya? Tengok diri sendiri dah cukup, tak perlu tengok orang lain.


Kenapa saya kata kita miskin? Saya bagi contoh, kalau kereta kena langgar, handphone kena curi, kasut hilang apa kita rasa? Marah kan. Sakit kepala kan memikirkan duit yang bakal dikeluarkan untuk baiki kereta, beli handphone baru etc. Kenapa sakit kepala? Sebab simpanan pun tak ada! Kalau ada pun tak cukup.


Keluarlah dari zon selesa tu segera. Tahun depan dengan GST lagi, subsidi minyak ditarik. Selesa lagi ka macam tu? #SelesaLaSangat



Tak teringin ka nak melancong sebulan sekali? Tak teringin ka nak pakai kereta yang mewah? Tak teringin ka nak hantar anak-anak belajar renang, memanah? Tak teringin ka nak reward suami/isteri dengan sesuatu yang dia suka? Tak mau ka FINANCIAL FREEDOM? 



Sebab tu saya yang baru umur 22tahun ni memilih untuk buat Shaklee. Shaklee bukan bisnes part time, bukan juga full time. Tapi Shaklee bisnes lifetime. Bisnes yang boleh diwarisi.


Kenapa saya pilih Shaklee?

# Sebab Shaklee ada produk yang bagus. Dah ramai sangat yang cuba dan puas hati dengan kesan dia.

# Modal serendah RM65 ja. Tapi boleh dapat pulangan berjuta-juta kali ganda dengan syarat kena kerja keras, korban masa tidur masa enjoy untuk tempoh dua tahun ja.

# Tak ada risiko. Contoh kalau kita nak buat bisnes online jual jubah. Kena keluarkan modal nak beli kain, upah orang jahit lagi. Pastu kalau jadi apa-apa, sendiri tanggung la. Kena keluarkan duit lagi kan. Tapi Shaklee, kita bayar RM65 tu, itu ja la. Itu pun RM65 tu bukan kita bagi buta-buta gitu ja pada Shaklee, dengan register RM65 tu kita dapat bisnes kit, manual bisnes. Risiko dia mungkin akan ada orang yang anti supplement ni akan pandang rendah dengan kita. Itu ja la, tak tinggal parut pun kan. Hehehe

# Sistem yang adil. Kita bekerja untuk diri sendiri, bukan untuk upline kita. Sebab tu ada ja downline yang naik Master (rank paling tinggi dalam bisnes Shaklee) dulu sebelum upline dia. How hard you kerja, hasil dia you sendiri yang dapat.

# Bersosial. Ingat lagi tak saya pernah share secret group dalam bisnes Shaklee yang saya joint ni. Bukan bermakna you buat bisnes online, you sorang-sorang hadap customer. You sorang-sorang study pasal segala jenis vitamin semua. You akan ada family. Saya ada mummy, ada nanny, ada grand nanny yang sangat supportive.

# Shaklee bina saluran pendapatan. Sebab tu saya kata kita kena korban masa tidur, masa enjoy untuk dua tahun ja. Once kita dah dapat apa yang dikejar, waktu tu segala penat lelah selama dua tahun tu tak terasa lansung. That's why saya kata Shaklee is a lifetime business :')



Pilihan di tangan anda~ nak hidup yang lebih selesa saya boleh bantu anda dengan syarat kena kental, rajin selama dua tahun sahaja! Keluarlah dari zon yang kononnya anda rasa selesa sangat tu #SelesaLaSangat, untuk hidup yang lebih selesa!



Much Love,
Keyra

Shaklee Independent Distributor
ID 1085565 | 0125687714 (sms/whatsapp)

Monday, 24 November 2014

Minum Air Sebelum Gosok Gigi

Assalamu'alaikum. Salam Subuh Malaysians :')


Biasanya, kebanyakan daripada kita bangun tidur ja terus serang bilik air ataupun tandas kan. Nak-nak pulak yang memang tahan buang air daripada pukul 3 pagi, then azan Subuh baru bangun buang air. Jenis ni memang celik-celik mata ja nampak toilet dulu. Hahaha


*Siapa-siapa yang tiba-tiba terjaga tengah malam pukul 2-3 pagi, jangan tidur balik cenggitu ja tau. Sebab itu tandanya Allah dah hantar Malaikat untuk kejutkan kita. Rugiiii kalau tidur balik gitu ja. At least kalau malas sangat nak bangun ambil wuduk and perform 2 rakaat of tahajud, sambil baring tu tadah la tangan doa kat Allah. Minta la apa pun sebab meminta daripada Allah itu percuma!



Ok sambung cerita kita. Saya pun dulu salah seorang yang memang bangun Subuh ja terus ke toilet. Dalam kepala ni memang nampak toilet ja. Cepat-cepat bangun pulak tu takut kena que hahaha.


Jom kita sama-sama ubah nak tak?





Lepas ni bangun tidur kita biasakan minum air masak segelas. Mesti minum sebelum gosok gigi dan buang air. Barulah boleh dapat manfaat enzim dalam mulut yang Allah hadiahkan masa kita tidur. Kumur-kumur sikit air dalam mulut tu then baru telan. Boleh ka boleh?

Kalau nak ikutkan sepatutnya minum air masak 4 x 160ml. Tapi sebagai permulaan kan, kita tak biasa bangun tidur minum air takut kang nanti ada yang muntah air pulak. Makanya kita mulakan minggu pertama setiap pagi selepas bangun tidur sebelum buang air atau makan apa-apa, minum segelas air dulu ya.


Nanti dah biasa boleh la minum ikut aturan yang betul, 4 x 160ml air lebih kurang saiz 1 botol sederhana mineral yang kita selalu beli kat kedai tu.


lebih kurang macam ni saiz botol 600ml air
p/s:minum air ikut sunnah, pakai tangan kanan ya! Hihi


Banyak faedah tau minum air selepas bangun tidur waktu pagi ni. Selain daripada salah satu sunnah Nabi kita. Yess Nabi kita sendiri amalkan minum air masak selepas bangun tidur.


* Memberi kelicinan kulit
Biasa kan bila kita minum air masak pagi-pagi memang kita akan rasa nak membuang. Membuang waktu pagi ni detox yang paling bagus tau. Segala toxic dalam badan kita yang diproses dan disimpan semalam terus dibuang waktu pagi. 

Sangat-sangat membantu untuk kita dapat kulit yang glowing gituuu~ Cubalah kalau tak percaya!

-Ingat lagi dulu kan bila kawan-kawan ada yang jenis suka membuang waktu pagi ni mesti aku kata kat dia macam orang tua. Sebab kat rumah yang selalu membuang waktu pagi mak atau ayah. Tapi sekarang kena ubah mind set tu. Siapa yang berjaya membuang waktu pagi tu la terbaik! Sebab tak semua orang mampu tau~ haaaa bila yang tak mampu ni la mendatangkan punca perut nak buncit! Watch out!


* Stabilkan sistem badan
Minum air kosong pagi-pagi dapat melawan bermacam jenis infections like sakit kepala, sakit badan, sistem jantung, degupan jantung yang pantas(darah gemuruh),gastrik dan banyak lagi la.


* Kurangkan berat badan
Bila kita minum air masak waktu pagi kadar metabolisme akan meningkat sebanyak 24%. Haa boleh la cuba amalkan untuk mereka yang sedang berhempas pulas berdiet tu kan. Just like me~kekeke^^


Tapi, ada masa yang tak elok untuk kita minum air. Haa jangan taktau pulak ya. Apa-apa benda pun mesti ada baik buruk kan. Di lain entri nanti saya kongsi waktu-waktu yang tak elok untuk kita minum air kosong eh. Contoh like lepas work out atau exercise. Kenapa ya? Hehehe


Till then, see you! #muahciked



Much love,
Keyra

Shaklee Independent Distributor
ID 1085565 | 0125687714 (sms/whatsapp)

Sunday, 23 November 2014

Dapat RM50k Cenggitu Ja?!!

Oh hai kawan-kawan!

Minggu lepas saya berpeluang attend mascel MariaFirdaus. Mascel? Apa benda tu jemahh?

Mascel stand for master celebration. Master adalah rank yang paling tinggi dalam bisnes Shaklee.


Distributor --> Supervisor --> Senior Supervisor --> Coordinator --> Senior Coordinator --> Key Coordinator --> MASTER COORDINATOR



Biasanya, setiap distributor cuma perlu 2 tahun untuk naik rank master. Dalam masa dua tahun, kerja keras. Korban tidur, korban masa enjoy. Dua tahun sahaja! Bila dah dapat apa yang nak dicapai dalam masa dua tahun tu, boleh relax. Boleh sesuka hati bila-bila masa nak pi melancong, boleh sesuka nak kereta baru, boleh sesuka hati nak rehat tanpa gangguan.


Jeles? Jom cepat-cepat daftar jadi ahli. RM65 ja seumur hidup!


Berbalik pada cerita mascel, siapa yang tak suka kan ada orang nak sponsor RM50ribu. Bersih 50ribu. Ikut suka hati kita nak celebrate kat hotel mana, dan semestinya 50ribu tu hak milik kita.


"Alang-alang join Shaklee, biar sampai jadi master"


Macam baru-baru ni yang saya pergi mascel tu masters buat dekat Pullman Hotel. Tau kan hotel 5 stars kat putrajaya tu? Fully sponsored by Shaklee. Kita tak payah keluar 1sen pun padahal nak raikan kita. Pada mulanya cuma daftar RM65, kerja keras dalam masa dua tahun dapat Shaklee sponsor raikan kejayaan kita sampai RM50ribu. Belum kira lagi bonus yang kita dapat setiap bulan. Best ka best? Hehehe


Layan gambar jom...

Pengantin yang dirai, masters MariaFirdaus.

Masa master berjalan tu, tak nampak master dah. Dah bayangkan saya yang tengah jalan tu. Bayangkan yang baik-baik tu tak salah pun, malah percuma!

MHM - Master Hafsah Mardhiah
Grand grand nanny, haaa gitteww~
Azie- sideline saya
MAS- Master Ainul Shahrazad (grand nanny)
Ibu mertua Master Maria, ibu Master Firdaus
Aimi-mommy ku
Master Maria-pengantin yang diraikan
Lynnda-sepupu kot :p
Master-to-be Athirah - nanny comel :p
Master Zura Betty - cantik gila!!!

Mascel saya nanti saya janji buat kat Penang. Hotel 5 bintang! Hotel apa yang best ek kat Penang? Semua yang kenal saya, yang saya kenal boleh datang. Saya belanja makan kat hotel 5 bintang. Jom kerja keras untuk dua tahun sahaja, lepas tu freedom~


Saya nak bebas kewangan!
Saya nak kebebasan masa!
Saya nak capai apa yang saya nak!

Saya nak pandu kereta mewah~
Saya nak duduk dalam rumah yang ada swimming pool, ada gym dan library~
Saya nak melancong luar negara bila-bila masa yang saya suka~


SAYA NAK TOLONG LEBIH RAMAI ORANG UNTUK CAPAI IMPIAN MEREKA ! ! ! 


Jangan takut untuk berimpian, kerana ia percuma!


Till then, good night. Sleep tight~



Much love,
Keyra

Friday, 21 November 2014

Pernah Naik Bas Tak?



Baru-baru ni saya ada attend Mascel. Apa itu mascel? Nanti saya cerita dalam entri lain ek. Pagi ni nak bagi tips sikit untuk yang nak travel jauh naik bas/keretapi. Habis tu kenapa sebut pasal mascel kalau takmau cerita pasal mascel. grrr~ hahaha. Relax la hakak, kaitan mascel dengan tips naik bas ni adalah jemahh pi mascel baru-baru ni naik bas dari Penang ke Shah Alam nun!


Ceritanya bermula pada 15hb yang lepas. Mascel date 16hb November. Makanya 15Nov jam 6 petang daku gerak dari Penang terus ke Shah Alam. Tepat pukul 12am daku sampai kat seksyen 17 Shah Alam. Bertolak balik pulak dari stesen Kajang (12am)  ke Parit Buntar (5am).


Agak lama jugak tak travel jauh-jauh naik bas seorang diri. Last rasanya masa semester 1 belajar kat Melaka. Since then selalu balik dengan Ain. Berteman la. Ada dalam dua tahun dah. Berani sungguh daku! Hahaha


Here some tips for you.

* JANGAN makan something yang PEDAS
Alkisahnya, saya mengidam nak makan asam pedas Melaka air tangan ibu. Saja-saja bodek ibu masakkan, mana tau betul-betul dapat. Jangan taktau walau saya ni orang Penang, tapi saya peminat tegar asam pedas Melaka. Tapi mesti yang Melaka la. Kui kui

Habis tu ibu masak terover pedas, dah namanya favourite haa makan tak hengat la walau pedas kan. Siap hirup kuah paling tak tahan tu. Tapi pedas pun sedap amat! (ni duk menaip pun terliur dah) Percaya tak siap ibu bekalkan bawak balik Penang! Terbaikkk~

Natijahnya, perut jemahh memulas teruk la. Malam pulak, tambah dengan sejuk dalam bas tu. Allah ja yang tau waktu tu betapa teruk tahan nak buang air. Kah kah! So better elakkan -____-



* Bawa STOKIN dan SWEATER
Kalau perjalanan malam, bawak la stokin dan sweater. Bawak selimut lagi bagus. Tak payah fikir orang lain nak kata kita ni over bawak selimut, sebab akan ada yang admire dengan kita sebab dapat tidur dengan sangat selesa. Mana taknya, tambah sejuk kat luar, sejuk air-cond lagi. Memang menggigil kaki tangan.

Saya memang dah banyak sangat pengalaman jalan malam travel jauh-jauh Melaka-Penang-Melaka haa kalau tak reti-reti lagi memang melampau la. Tapi pernah ja tak bawak, lupa! Kekeke



* Minyak dan Mentos
Pada yang mabuk jalan tu, macam jemahh ni sila lah bawak apa-apa minyak like minyak cap kapak ka dan something untuk mengunyah yang boleh hilangkan loya like mentos. Dua benda ni memang wajib ada dalam bag saya sebelum naik bas. Kadang-kadang belum separuh perjalanan dah habis mentos tu ku telan. Kuang kuang~

Saya ni pulak jenis yang memang tak boleh bau bas, pening la. Tak suka! Dulu lagi teruk, memang tak boleh lansung bau air-cond kereta. Mulalah loya mengada datang. Sekarang getting better la.



* Inform Driver
Kadang-kadang ada waktu driver berhenti nak isi minyak ataupun dia nak smoking dia tak kejutkan kita tau, tapi tak semua la macam tu. Ada certain driver asal dia berhenti ja dia akan kejutkan kita tanya kot-kot ada yang nak pi toilet kan.

Ini yang terjadi, driver ni berhenti nak isi minyak. Daku yang sememangnya tengah menahan sakit perut nak turun la pi toilet. Nasib baik tak lupa untuk inform driver.

Bayangkan sakit perut yang ditahan hampir lima jam, agak lama la daku dalam toilet tu. Tapi lama tak lama sangat la, lima minit ada kot. Keluar-keluar toilet eh bas dah tak ada. What is this??? Mula la nak berdrama air mata kat pam minyak tu sorang-sorang. Lepas tu teringat yang handphone ada dalam poket seluar. Laju tangan teraba-raba poket seluar. Eh takdak? Mana pi handphone aku! Takkan jatuh dalam toilet hole kot =____=
Eh ada dalam poket sebelah kiri. Kui kui


Tup-tup bas muncul... Nak menangis lagi sekali boleh tak? Ngeeee~

Kalut driver tu minta maaf sebab dia nampak muka daku yang basah dek airmata. Kah kah! Drama sebelum subuh sangat. Dia kata tiba-tiba dia tergerak hati nak kira balik penumpang bas dia. Dia berhenti tepi jalan tengok ada satu sit ada bag tapi tak ada tuan. Haaa kalut hang patah balik. Kalau kat highway memang selamat jalan romeo la jawabnya. Nasib la dah nak dekat sampai dia dah masuk jalan pekan.

Geram rasa..kita dah inform dia boleh lupa pulak ~grrrr



Gitulah kisahnya. Jemahh nak pesan jangan jadi macam jemahh. Ni kesan dah lama tak naik bas, sorang-sorang pulak tu. Huru hara jadiknya. Heu heu


Okaylah, nanti malam kita jumpa lagi ya? *bajet itu perlu


Ni la ibu, yang masak asam pedas
yang teramat tu untuk kita. Ibu
Aimi-kekeke-sama bulat O_O



Till then, babai! #muahciked




Much Love,

Shaklee Independent Distributor
ID 1085565 | 0125687714 (sms/whatsapp)

Thursday, 20 November 2014

Secret Group De Amor



Oh hai readers! Pagi ni rasa nak share satu rahsia. Rahsia apa? Haa baca tajuk entri tak? Hehehe

Okay okay takmau panjang-panjang mukadimah, kita straight to the point ja la ek.


Alkisahnya secret group apa yang saya maksudkan tu? Kongsi gelap kah? Hailaaa~ Na'uzubillah!
Secret group bisnes yang saya joint ni la. Bisnes apa tu? Shaklee :)


Untuk apa secret group ni?

Okay, secret group ni macam rumah alam maya kami la. Dalam rumah tu ada nanny, ada mommy. Grand nanny(moyang) pun ada tau! Haa.. muda-muda gojes pulak tu moyang nenek semua. Kui kui. Kat sini memang macam adik-beradik dah. Bukan sekadar bercerita pasal Shaklee ja, macam-macam ada bak kata Astro! (macam-macam la sangat kalau dah cerita yg sama ulang tayang sampai 7 kali seminggu)

Back to our secret group, memang banyak group! Tapi setiap group ada kelayakan dia untuk join. Haa bukan sesuka hati ja you boleh join. Tapi ada juga banyak group yang you boleh join tanpa kelayakan asalkan serius!

Walau semua ahli dalam group ni dari serata Malaysia, tapi bersembang macam duduk sebelah menyebelah. Dan walau daku kadang-kadang saja masuk menyampuk, selalu jadi silent reader ja tetap dapat rasa kekecohan bilamana typo merata-rata.

Macam semalam daku terkena! Cehh.. Ada sorang ahli group ni hantar gambar kereta, katanya bos dia nak let go murah-murah ja sebab nak pindah ke oversea. Daku ni yang memang tengah urgent mencari kereta terus la menyampuk tanya kereta apa tu. Sekali tengok ramai-ramai reply daku terkena daaa.. Tau kenapa? Jap saya share gambarnya...

Gambar ni yang mula-mula di sent.
Beria kita ni tanya kereta apa kan.
Tengok gambar sekali imbas cenggitu ja.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Ceh, betul-betul terkena daku! Geram jemahh~

Hahaha..begitulah happeningnya secret group kami. Ada yang kadang-kadang down ka sedih ka, mesti sekejap ja. Sebab ramai "adik-beradik" yang bagi semangat. 


Ini antara secret group susur galur saya.

Sparkle. Ini group nanny saya,
Nanny Tiera yang kiut miut.
Kisah kereta yang boleh terkena
tu kat sini la. Kui kui.
See, bukan cerita Shaklee
semata-mata kan :)

Polaris. Secret group mommy daku,
Mommy Aimi. Bestie forever kata. Hehehe
Group ni syiok, ada gym trainer, macam-macam
tips hado :D

9 assignments. Ini yang latest, baru semalam
ditubuhkan. Hehehe. Lima orang terpilih ja
boleh masuk sini dan Alhamdulillah saya
salah seorangnya. 9 assignments untuk
6 bulan.


Yang di atas secret group di whatsapp. Anytime ada masalah apa-apa boleh rujuk situ sebab memang akan ada yang membantu. Yang di bawah ni secret group di Facebook pulak.


Mummy Shaklee. Secret group MAS
(Master Ainul Shahrazad)
merangkap moyang daku. Sangat
inspired dengan life dia sekarang :)


Sparkle. Tadi group whatsapp, ini secret
group di Facebook. Sangat admire dengan
logo Sparkle yang baru siap tu. Hihi


Polaris. Mommy Shaklee daku. Teman mengadu
teman bergaduh teman mengata
mengusik semua la. Hahaha


Lolly Pearl. Mommy Kira punya secret group. Wanna join us? Hey
welcome! We're very glad you're here :)


Last but not least, secret group di telegram. Apps yang agak baru so tak banyak lagi group yang ada. Yang sentiasa ada semestinya Sparkle, secret group nanny daku yang gojes mojes. (ini kalau dia baca, mau kembang bermangkuk-mangkuk ni. kekeke) Ampun~~~


Inspirasi Legacy by MHM
(Master Hafsah Mardhiah)


Haa mesti ramai yang excited tergedik-gedik nak joint group kami kan? Hihihi. Tau dah.. Sangat-sangat dialukan. Jangan risau, kita akan cepat mesra. Percayalah~

"There are no boundaries between you and your dream"

"Jangan takut untuk bermimpi"

"If you're committed, you'll do whatever it takes"

"Help others to help others"


Till then, much love! #muahciked




Much Love,

Shaklee Independent Distributor
ID 1085565 | 0125687714 (sms/whatsapp)

Sunday, 9 November 2014

Bengkel Nutrisi Shaklee | Shaklee's Nutrition Workshop


Hello everyone! Happy Monday blues . . . kui kui kui

Almost two weeks yang lepas, saya ada attend Bengkel Nutrisi Shaklee. Alhamdulillah, setelah sekian lama menunggu Bengkel Nutrisi dalam Bahasa Melayu. Sebab sebelum ni ada ja Bengkel Nutrisi kat Penang ni tapi dalam Bahasa Mandarin. Yang Bahasa Melayu ada kat Shah Alam ja. nak pergi agak susah sebab kekangan masa, jarak dari rumah semua.

So bila dapat tau ja ada bengkel ni kat Penang dalam bahasa Melayu, terus den apply cuti la. 1 Nov. Awal bulan, sepatutnya memang tak boleh cuti. Tapi daku ni terlebih berani makanya dengan tanpa rasa bersalah daku apply cuti. Kui kui. (lepas tu opkos kena basuh dengan HOD sebab ambil cuti awal bulan. Kah kah!)


Eh, tak payah la cita pasal cuti, nak marah pun dah selamat cuti dah kan. Nak cita pasal bengkel nutrisi 1 Nov 2014. Bengkel yang sangat superb awesome! Nutritionist yang cantik banget! Kak Sarah dan Kate.


Walau daku sampai lewat 30minit, Alhamdulillah dapat absorb semua ilmu.
Aci tak kalau takmau cerita apa aktiviti yang kami buat sepanjang bengkel tu ? Hihi

Layan gambar aci dak? Ngeh ngeh


Masuk-masuk ja hall, terus snap gambar nutritionist yang cantik ni, Kate. Aci tak macam tu? Kekeke~ Kate punya kulit sangat cantik dan opkos without heavy makeup. Ka dia langsung tak makeup eh? Sebab memang nampak muka dia clean and clear ja. Hihihi

Hai Kak Sarah. Kak Sarah ni dah la cantik, suara serak-serak basah. Tergoda I... Kah kah! Ini nama dia teaser, nanti last I tunjuk k gambar nutritionist yang cantik dan baik ni.


Tengahari dalam pukul 1 macam tu berhenti break dan lunch. Disebabkan phone I dah kehabisan bateri waktu tu, tak dapat snap gambar. Ini gambar dari phone family Sparkle, Kak Daiya.. Makanan kat atas ni isi dia semua seafood. Ada sotong, udang, ketam. Favourite wehh! Hihi. Makan buffet okeh kat Hotel Sunway. Banyak sangat makanan, dessert yang sedap banget! Arghhh tensen rasa bateri phone dah habis waktu ni. Grrrrr :D



Jawab test sambil minum Mealshakes memang superb la kan. Free ja, bancuh sendiri. Hihihi. Sedap wehh Mealshakes nih! First time daku rasa. Tak heran laa Mealshakes ni favourite drink anak-anak. Kita yang terlebih anak-anak ni pun suka. Kuikui


Taraaa... Ni la Kak Daiya. Apa-apa event Shaklee kat Penang memang akan attend dengan dia aja memandangkan kami berdua ja dari Penang. Kekeke~ Ada lagi sorang Kak Fisyah, dari Perlis terpaksa balik halfday sebab nak ambil anak dekat nursery. Tak ada gamabr pulak. Ada dalam phone Kak Daiya sebab snap masa lunch kan phone daku kehabisan bateri.. Grrrrr~




Yang kiri tu Kak Sarah, yang kanan ni Kate. Both of them are so gorgeous! Nutritionist Shaklee kan. hehehe


Kami semua pengedar Shaklee anda yang berilmu! In Shaa Allah :)



Tak menyempat balik rumah, dapat ja sijil terus snap gambar. Kah kah kah! I am proud to be part of Shaklee's family!



Nasihat saya kepada pengguna Shaklee di luar sana, cari dan belilah produk Shaklee daripada pengedar Shaklee yang berilmu dan bertanggungjawab. Kalau you beli dari pengedar yang tak bertanggungjawab dan you tak makan dengan cara yang betul and one day you dapat kesan yang negatif itu bukan salah Shaklee, tapi salah pengedar yang you beli tu.

Berniaga apa sekalipun biar dengan ilmu! Kenapa ada pengguna Shaklee yang bukan beli direct dari saya tapi tanya macam-macam soalan pasal Shaklee dekat saya like cara makan yang betul, waktu makan paling berkesan. Kenapa?

Awak customer saya, awak tanggungjawab saya. Macam tu la yang selalu mommy, nanny saya pesan. Jadi pengedar Shaklee yang berilmu dan bertanggungjawab! Yeeaahhh :p




Much Love,

Shaklee Independent Distributor 
ID 1085565 | 0125687714 (sms/whatsapp)


Tuesday, 21 October 2014

Mudahnya Menjadi Ahli Shaklee


Rasa macam dah jadi hobi pulak download kartun comel-comel macam kat atas ni. Hihi. Suka suka...

Pagi-pagi ni mood nak update blog membuak-buak. Macam-macam cerita yang keluar dalam kepala yang rasa nak share. Tapi tak boleh la nak update semua cerita dalam entri yang sama kan. Cacar merba jadinya. Keh keh. But don't worry sebab saya dah siap tulis, dah siap buat list apa tajuk-tajuk blog yang bakal di update. Supaya tak lupa, tak ter"miss". Hehehe


So hari ni nak share dengan awak semua "bagaimana menjadi ahli Shaklee". Mudah sangat, murah sangat. Sebab rupanya ramai lagi yang tak tahu cara mudah nak jadi ahli Shaklee. Hihi





Ada dua pilihan. Samada bayar untuk jadi ahli, atau beli produk Shaklee sampai melayakkan kita untuk dapat free membership.


1- RM65 seumur hidup
  • Macam saya dulu register as member secara online dengan mummy Shaklee saya dengan bayaran RM65 untuk Shaklee kit. Maknanya RM65 tu bukannya kita free-free bagi kat Shaklee gitu ja. Dalam Shaklee kit tu ada manual business, ada resit Shaklee, ada buku sejarah Shaklee, ada buku comel pasal produk Shaklee. Pendek kata berbaloi la kita bayar RM65 tu untuk register jadi ahli. Macam-macam kita dapat. Dan kalau macam saya register secara online dia cas penghantaran Shaklee kit tu RM10. Total RM75 untuk online registration.

  • If awak nak jimatkan RM10 postage tu, boleh ja ikut saya pergi daftar dekat mana-mana branch Shaklee. Manual registration kena isi borang la. Hihi. Kena tambah RM3 ja untuk borang tu.

  • Yes yes, memang nampak macam tak masuk akal kan sebab cuma RM65 untuk daftar jadi ahli Shaklee. Awak tak perlu pun pastikan awak kena beli produk Shaklee setiap bulan untuk kekal aktif membership awak. Dua tiga bulan sekali baru nak shopping pun takpa. Membership awak still aktif lagi. Iya laa, katakanlah awak pengguna Vitamin E kan. Kan Vitamin E sebotol untuk 4 bulan. Haa, mesti dah habis sebotol baru awak nak beli lain kan. Tak ada masalah la. Boleh ja lagi nak guna ID awak tu. Hehehe

2- Daftar secara percuma
  • Beli mana-mana kombinasi produk Shaklee yang bernilai lebih kurang RM700 untuk dapat free membership. Bukan setakat free membership ja tau, dapat point dan dapat bonus lagi. Wah! Sangat maha untung! Shaklee kit pun dapat tau. Lagi untung la free membership ni. Shaklee kit dapat, produk Shaklee dapat, point dapat, lagi-lagi dapat bonus pulak! Yeaaayy

  • Contoh macam bulan ni kan promo ESP Shaklee. Meh nak bagi awak satu tips. Tips untuk dapatkan free membership. Okay, macam ni. Kan promo bulan ni beli 6 percuma 1 ESP-Energizing Soy Protein-. Okay, nampak memang macam banyak kan awak nak beli sorang ESP sampai tujuh tong kan. Sekarang macam ni, awak share la dengan siapa-siapa yang perlukan ESP. Kot la ada yang nak kurus, kot ada yang dah kurus, tapi tak fit, flabby, menggelebeh boleh cuba ambil ESP. Ataupun kot ada yang nak kulit cantik flawless, pun boleh minum ESP untuk dapatkan kulit yang sihat dan cantik. Kot ada pulak kawan-kawan yang tengah pregnant, yang baru bersalin, yang tengah berpantang dan bercadang nak fully breastfeed, sangat elok la dicadangkan kat dia untuk ambil ESP sebab ESP kan bagus untuk kulit ibu dan baby. Baby pun cepat kenyang bila menyusu. Ataupun awak sendiri selalu lemau bila kat tempat kerja, atau yang masih study selalu mengantuk dalam kelas walau still awal pagi, sangat digalakkan untuk minum ESP. ESP kan energy booster.

  • Ataupun awak memang masih tercari-cari set untuk bersalin dan berpantang. Boleh cuba set bersalin dan berpantang Shaklee dan awak layak dapat free membership tau. Apa yang ada dalam set ni, boleh terus tanya saya ja k. Dan ESP memang ada dalam salah satunya. Hehehe

  • Pada penggemar atau pengguna tegar Vitamin C Shaklee, boleh juga awak share dengan kawan-kawan awak untuk cuba dan rasa sendiri manfaat Vita C Shaklee kan. Cari 9 orang termasuk awak ja dah cukup melayakkan awak dapat free membership. Mudah ja kan?

Jadi ahli Shaklee tak semestinya awak kena buat bisnes untuk kekal sebagai ahli. Awak jadi ahli untuk makan sendiri ja pun takpa. Puas hati kan dapat beli dengan harga ahli yang jimat hampir 25%. Guna ID sendiri pulak tu. Semua untung dapat kat awak la. 


Tunggu apa lagi, jom daftar sebagai ahli Shaklee. Kenal kan Rita Rudaini? Dia pun dah rasa sendiri kehebatan produk Shaklee, dan sekarang dah jadi ahli Shaklee dah pun. See, produk bagus tak perlu cari artis untuk jadi duta produk segala. Artis tu sendiri datang cari Shaklee.

Pada haters kat luar sana, teruslah jadi haters sebab awak sikit pun tak tinggalkan kesan pada kami. Benda bagus ni memang selalu ada orang dengki. Hahaha

Enjoy your live! Till then, see ya <3



Much Love,

Shaklee Independent Distributor
ID 1085565 | +60125687714 (sms/whatsapp)

Saturday, 18 October 2014

Selamat Hari Jadi Untuk Saya



Tiga hari yang lepas, 16 October 2014, genap la umur saya 22 tahun. Alhamdulillah. Masih diberi kesempatan untuk betulkan mana yang bengkok. Masih diberi peluang untuk tambah pahala buat bekalan kat sana nanti.


"Syarat untuk mati itu bukan tua, tapi bernyawa."


Tahun ni punya hadiah birthday paling best la. Dapat ada orang layankan apa yang kita nak, memang bahagia la hati ni. Dan tanam bunga sepokok dua dalam hati. Hahaha

Kita ajak pi zoo, dia layankan ja. Kita ajak pi makan dekat @KoreanGilKafe, pun dia bawak pi jugak. Dari Zoo Taiping, patah balik ke Bukit Jambul Penang, semata-mata nak layan kehendak birthday girl yang over mengada. Kah kah kah!


Tapi rasa bersalah pun ada jugak ajak pi Zoo Taiping sebab banyak sangkar yang kosong. Zirafah ada seekor ja. Harimau dengar bunyi ja, taktau duk kat ceruk mana. Cari tak jumpa. Tapi, syukur sebab antara binatang yang saya nak sangat tengok like buaya, badak air, gajah semua dapat tengok. Hehehe. Meh nak belanja gambar binatang sikit. Hihi






-Ini badak air super comel! Bila penjaga tu nak baling pisang dengan betik, macam tu la gaya dia. Letak kepala macam tu then nganga mulut. Pemalas betul!-

Yang paling tak tahan, at first tengok badak air ni berendam selalu kan akan nampak either hidung dia atau badan dia sikit kan. Kita ni duk pikir la yang air kolam dia berendam tu mesti dalam. Siap bayang kalau jatuh dalam tu, mau tenggelam terus. Sekali penjaga tu datang nak bagi makan, si badak air ni boleh dengan selamba bangun berdiri dan air kolam rendam dia tu memang takat yang dalam gambar tu ja. Hampeh betoi! Rasa tertipu betul. Hahaha



Lepas dah pusing-pusing dalam zoo sejam lebih, terus gerak balik Penang. Nak ke KoreanGilKafe tu. Senang ja cari bila berjalan dengan orang yang memang pernah stay kat kawasan pulau. Sekali tuju ja terus jumpa. Hehe. Layan gambar la ek. Ek ek ek?



-masuk ja kedai dia, terus rasa comel. haha. suasana dalam kedai yang sangat memikat hati, comel sangat. nampak tak kat hujung belah kanan tu, haa tu la owner kedai ni. made in korea tau owner ni. bila dengaq depa sembang dalam korea live, rasa macam kita pulak foreigner. rasa macam ada kat Korea. kui kui-





-Alahai, buku menu pun nak comel jugak. geram betul. kulit dia balut dengan kain tau-


-Jjambongbap-

-Jjajangbap-

-Ddeokbokki-


Seriously, semua makanan ni tak kena lansung dengan selera tekak aku. hahaha! Tengok dalam drama korea, dalam RunningMan macam sedap sangat depa makan. Dah rasa sendiri, taktau nak describe macam mana rasa dia. Kah kah! Tapi.... dalam pada konon-konon tekak tak boleh terima tu, licin jugak haa.. Taraaa!!!

-ada orang nak belajar makan pedas, tu yang dia habiskan. haha-


@KoreanGilKafe ni dekat dengan Vistana Hotel dan Bukit Jambul Mall (betul ka orang panggil Bukit Jambul Mall?hahaha). Kat kawasan ni memang mostly owner kedai makan dia foreigner. Dan halal! Hari tu dah pergi sekali dengan Ain, tapi waktu tu @KoreanGilCafe ni tak buka. So kami decided untuk makan nasi Arab yang memang pure owner dan chef orang Arab. Nasi dia sangat banyak. Daging kambing sangat lembut. Haa makanan Arab kena dengan tekak daku. Keh keh



And I got this for my birthday present. Thank you.



-Actually dah dapat hadiah ni almost 2 weeks dah. Sebab urgent nak guna. terus dia belikan, yang baru pulak tu. Thanks <3 -


Till then, babai love. Haha


Much Love,

Shaklee Independent Distributor
ID 1085565 | +60125687714 (sms/whatsapp)

Thursday, 16 October 2014

Misi Menabung Ke Korea

Assalamu'alaikum pembuka bicara >,<


Eh, bukan nak bermadah la. Tak reti pun nak berpuisi segala. Propa ja semua tu. Hiks!


Nak share satu hobi saya dari zaman sekolah lagi. Kalau hampa semua dengar mesti rasa apa punya hobi daa.. Hahaha. tak kira, nak share jugak! Keh keh


Hobi menabung! Yes yes. Saya memang suka menabung. Suka ada tabung yang comel-comel. Hihi. Kalau tidak tak ada la orang bagi hadiah birthday tabung, saya bagi hadiah kat orang pun tabung jugak. kekeke^^


Suka menabung tapi tak ada la gigih mana menabung. Tapi kan bagus amalan menabung ni. Ada syaratnya nak menabung cara saya. Saya suka menabung syiling 50sen dan 20sen ja. Sepuluh sen out of list. Hahaha. Iya la, kalau simpan 10sen nanti time tabung dah penuh penat nak kira syiling 10sen tu. 10 keping baru dapat RM1. Adoi la, tak suka la~ Haha



Sekarang ni saya tengah gigih menabung untuk beli tiket pergi balik ke Korea. Haa, pada yang baca sekarang ni mesti ada yang tersenyum sumbing perli kan?Tak kisah pun sebab tak mustahil. Saya nak, saya buat dan saya percaya saya akan dapat by end of year 2015. Yeahhhh!!

Lagi, bila menabung jangan selalu sangat duk nak kira ada berapa "ribu" dah dalam tabung. Sebab bila selalu sangat kira dan amaun dia tak banyak mana mula la rasa "Isshhh malas dah la nak menabung, rasa macam dah banyak aku simpan tp lima puluh ringgit pun tak sampai"

Haa, kan dah tak syok macam tu.


Tabung yang dah nazak sangat rupanya hasil kekreatifan anak menakan yang lasak!
Tabung-buat-sendirian-berhad-ja-tu

Jom challenge!!!

Planning without acting, is just a wish. Wind.
Plan and act. Wish you all the best! Till then, good bye! Assalamu'alaikum <3



Much Love,
KeyraFB Page : Mekira JK Shoppe ] , [ Instagram : keyra_jk ]


Shaklee Independent Distributor
ID 1085565 | +60125687714 [sms/whatsapp]


Wednesday, 8 October 2014

8 Nasihat Khidmat Masyarakat Untuk Pengguna Jalan Raya

Assalamu'alaikum!

Boleh dikatakan banyak juga la pengalaman saya di jalan raya. Dan terlalu banyak kerenah pengguna jalan raya yang kebanyakkannya sangat-sangat la menguji kesabaran. Tpi Nabi s.a.w ajar kita untuk sentiasa bersangka baik, sentiasa menahan rasa marah sebab besar ganjaran pahala bagi orang yang berjaya menahan marah dan sentiasa berbaik sangka.

:Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud:

"Sesiapa yang dapat menahan marahnya sedangkan dia boleh melepaskan kemarahan itu, maka Allah akan memenuhi hatinya dengan iman, perasaan aman dan tenang."
-Hadis Riwayat, Abu Daud-


Tapi manusia ni bila ketuk baru jalan, jadi kena juga tegur. Yang baik jadikan teladan, yang buruk kita buang jauh-jauh. Minta tolong kepada semua pengguna jalan raya, bermuhasabah diri sebelum memandu. Hehehe

1> Jangan Potong Kiri

Kalau ikutkan yang ini benda basic kan. Selalu terjadi dekat highway masa tengah jammed teruk. Yes, memang bila you main potong kiri benda tu mungkin memudahkan you. Mempercepatkan perjalanan you, mungkin. Tapi sedarkah kamu bahawa tindakan kamu memotong kiri tu sangat-sangat menyusahkan orang lain. Dah you sedap-sedap potong kiri tiba-tiba nak que masuk pulak. Hey! Ingat awak sorang ka nak cepat. Semua orang pun nak cepat. Sabar dan senyum :)

[ bersepah kan papan tanda macam ni kat highway. gamaknya orang yang buat juga perangai memotong ni buta huruf kot. ambil lesen pass pula. mungkin dia ambil lesen untuk yang orang buta huruf kot, murah! -musykil ]

2> Jangan Pasang Lampu Tinggi

Biasa terjadi waktu malam la kan, atau pagi-pagi, logically. Kena pulak kat kawasan yang tak ada lampu jalan. Kemungkinan, lampu dia rosak dan dia terpaksa pasang lampu tinggi. Kemungkinan juga dia cuma tahu pasang lampu tinggi walaupun sesungguhnya pasang lampu biasa lagi mudah.

Tapi tahukah anda yang suka memasang lampu tinggi, silau mata kami! Silap-silap boleh terbabas masuk hutan. Terbabas langgar tiang lampu. Rasa-rasa awak nak berhenti tolong tak? Entah-entah awak tak tahu pun ada orang terbabas. Kesian.

Yes, bila pasang lampu tinggi akan memudahkan perjalanan you mungkin. You boleh nampak jalan sehingga 1 kilometer jauhnya, mungkin. Tapi jangan jadi manusia yang pentngkan diri sendiri.

3> Sila Bagi Signal

Setiap kenderaan tak kisah la motosikal, kereta, lori semua pun dicipta dengan signal. Maka silalah bagi signal bila nak masuk simpang, nak keluar simpang. Terutamanya nak masuk simpang. You tak tahu berapa lama orang tunggu jalan clear untuk keluar simpang. Tiba-tiba you nak masuk simpang signal apa pun tak bagi, You just slow down your car.

Ataupun, pada mereka yang nak tukar lane. Silalah juga bagi signal. Orang lain In Shaa Allah akan mudahkan jalan you kalau you bagi signal. Jangan masuk simpang atau tukar lane ikut gerak hati. Main rasa-rasa.

"Eh, tak payah bagi signal la. Sempat kot ni tukar lane. Kereta belakang pun jauh lagi."

Takkan you expect orang depan belakang you boleh dengar apa yang cakap dalam hati you? You datang dari planet mana?

4> Jangan Teragak-agak Bila Nak Keluar Simpang

Masa kereta jauh lagi you takmau keluar simpang. Bila dah dekat sangat baru nak keluar kan. Dah tu, teragak-agak. Sikit-sikit you keluarkan kepala you. Bagi you mungkin nampak macam comel bila buat macam tu, tapi sangatlah tidak bagi orang lain. Kita tengah memandu dalam kelajuan yang smooth, tiba-tiba kena brek mengejut. Tak ka mengundang semua tu?

Kalau penankut sangat nak keluar simpang, macam saya. Hihi. Tunggu ja sampai jalan tu clear. Kalau kena horn dengan orang belakang, sendiri tanggung la. Kekeke^^

5> Kelajuan Yang Bersesuaian

Bila kat jalan dalam pekan, bukan main laju. Jalan yang sibuk, kereta parking kiri kanan jalan bukan main lagi cilok sana sini. Tapi bila kat highway, dah la pandu perlahan. Duduk kat lane memotong pulak. Aigoo laa~ Fikir la sendri apa yang you patut buat.

Laju sangat pun menyusahkan orang, perlahan sangat pun menyakitkan hati. Sebab tu saya kata, memandu dengan kelajuan yang bersesuaian dengan kawasan.

Kawasan yang patut slow down, you have to drive slowly. Yang memang untuk laju, faster la! Hehehe. Most important, drive carefully :')

6> Jemput Anak Di Sekolah

Sekolah yang tepi jalan. Jalan pula sempit. Jangan pentingkan diri sendiri, park kereta you betul-betul depan sekolah masa nak jemput anak you balik sekolah. Waktu balik sekolah kan waktu jalan sibuk, jangan pentingkan diri sendiri! Nak mudahkan diri sendiri, nak mudahkan anak you. Tapi you dah susahkan ramai pengguna jalan raya yang lain.

You tahu tak berderet kereta tunggu nak gerak kat belakang you tu. Kalau kat kawasan tempat tinggal saya ni biasa terjadi kat hadapan sekolah sungai duri. Memang tekanan betul kalau salah timing nak lalu situ waktu balik sekolah. Menguji!

7> Jangan Parking Kereta Sesuka Hati

Masuk pekan, kiri kanan rumah kedai. You nak beli barang kat kedai Ah Soon contohnya. Takkan you nak kena berhenti betul-betul dihadapan kedai Ah Soon. Orang bunyikan hon, nyalakan lampu pun you boleh buat derkkkk jaa. Hailaaa~

Parking la jauh sikit. Parking di tempat yang memang untuk park kereta. Tak rugi la jalan sikit, exercise. Dapat pahala pula tu bila you mudahkan jalan orang lain :)

8> Cilok Sana Sini

Biasa yang buat macam ni penunggang motosikal la. Dulu saya pun lebih kurang ja. Kekeke^^
Sebab saya jarang memandu kereta, jadi tak tahu sangat apa yang pemandu kereta rasa bila kita sebagai penunggang motosikal duk buat perangai menyelit sana sini.

Sekarang ni bila memandu kereta dan menunggang motosikal sama banyak ja, Sendiri rasa la bila ada penunggang motosikal yang menyelit-menyelit. Kita pula nak kena jaga depa. Terr brek-brek.



Sekian sahaja, untuk kali ni. Ini bukan teguran, tapi sedang bermuhasabah.
Till then, bye! >,<



Much Love,

Shaklee Independent Distributor
ID 1085565 | +60125687714 (sms/whatsapp)

Tuesday, 7 October 2014

Ciri-ciri Lelaki Pilihan "Typical" Perempuan Melayu ?

Assalamu'alaikum!

Bukan nak mengata sesiapa, saya sendiri pun kadang-kadang tergolong dalam kumpulan di atas. Huaaaa! Kalau sebut ja pasal lelaki pilihan, mesti nak yang hensem, berharta, jaga solat, baik, romantik, penyabar... bla,bla,bla... Banyak lagi la kalau nak taip.

Yes, semua pun nak yang terbaik kan. Termasuklah saya sendiri pun. Tak pernah lagi saya dengar orang ni bila ditanya tentang lelaki pilihan hati, nak yang pernah bunuh orang, kaki botol, tak pernah solat, garang, panas baran, gemuk, muka penuh jerawat. Haa, tak ke pelik kalau ada yang mengharap jodoh dia sebegitu rupa. Aigoo~

Islam tu mudah sebenarnya. Nak kahwin? Ikut rukun yang Islam dah tetapkan. Kena ada suami, isteri, wali, dua orang saksi lelaki, ijab dan kabul (akad nikah). Kan mudah ja tu? Orang kita ja yang selalu susahkan, ikut sangat adat. Kenduri nak grand, kalau orang Penang tu kalau boleh nak jemput satu Penang datang wedding dia. Hebat sangat *tangan dibahu, mata dijulingkan*

Bagi saya, cukuplah seoarang lelaki yang jaga solat. Sebab lelaki yang jaga solat, In shaa Allah itu bermakna dia jaga hubungan dia dengan Allah. So mesti tak ada masalah untuk dia jaga kita kan.

-Dia selalu perli kasar. Kata nak berjaya, nak kaya, nak jadi Master Shaklee. Tapi nak bangun awal pagi pun susah. Nak biasakan tahajud pun susah. Orang tolong doa melimpah-limpah pun tapi kalau dah diri sendiri tak jaga hubungan dengan Allah, tak jalan jugak.-Lelaki itu

Alhamdulillah, ditegur begitu setiap hari :)

Nak yang kaya? Ohh no. Saya nak ubah pemikiran tu. Selalu orang perempuan ni mesti nak cari lelaki yang kaya kan. Tidak bagi saya sebab saya nak jadi isteri yang kaya! Yaa, saya yang nak kaya. Tapi tak bermaksud saya nak suami yang papa kedana pulak. Keh keh. Cukuplah sekadar berkemampuan :)

: Kata Ustaz Badlishah, untuk berkahwin, si lelaki perlu ada 3 kunci :

1) Kunci rumah - beli/sewa yang penting ada kediaman/tempat tinggal.
2) Kunci kereta - kereta atau motor, yang penting ada kenderaan
3) Kunci pejabat - kiasan. Bermaksud ada pekerjaan.

Tapi ada satu ja ciri-ciri yang saya suka sangat dan tak boleh nak buang. Suka sangat-sangat lelaki yang badan tough. Kekeke^^

*Gambar sekadar hiasan :p

: Nabi s.a.w bersabda, ada tiga perkara yang perlu dicepatkan dan jangan dilambatkan :

1) Solat apabila masuk waktu - sebab tu kita ditegaskan untuk solat awal waktu, sebab Nabi yang suruh. Bukan ada siapa-siapa yang saja keluarkan statement tu.
2) Jenazah, segera disemadikan.
3) Pernikahan, segerakan apabila anak perempuanmu sudah dipinang lelaki yang sepadan.

In shaa Allah, one step closer :D

Till then, see ya love !



Much Love,
Keyra 

Shaklee Independent Distributor
ID 1085565 | +60125687714 (sms/whatsapp)