Tuesday, 2 December 2014

Hashtag #SelesaLaSangat

Assalamu'alaikum!

Semalam ada discussion dalam Sparkle. Discussion mengenai nilai duit hari ini. Saya cuma jadi pemerhati, dalam erti kata lain 'silent reader' sebab tengah kerja. Tapi tengah free pun saya jadi 'silent reader jugak dalam Sparkle ni, jarang-jarang sangat interrupt. Kalau dalam Polaris, saya aktif! HeheOkay, balik pada tajuk asal. NILAI DUIT HARI INI. Yess, seringgit tetap bernilai seringgit tapi barang yang bernilai seringgit mungkin dah berbeza nak banding dengan 10 tahun lepas kan.


Cukupkah gaji yang tetap tiga ribu sebulan? Setiap bulan pun tiga ribu. Nak tunggu naik kena tunggu hujung tahun la. Performance tip top sepanjang tahun, attendance bagus maka mesti tinggi bonus dan increment. Tapi mood manusia mana boleh sama ja sepanjang tahun, oh so bored! Sama la dengan performance kerja kan, kesihatan kita. Bila tak sihat mesti cuti, MC. Dah kacau kita punya attendance record. Lepas tu bila mood berkecamuk, moody stress etc (ni mesti takmau makan vitamin ceria la ni hihi) kacau kita punya performance pulak kan.

Tak mungkin la ada orang yang boleh jaga attendance dan performance dia tiptop sepanjang tahun! -Lainlah kalau yang amalkan vitamin C Shaklee hehehe *ok gurau :p


Yang single pun kata tak cukup dengan gaji tiga ribu sebulan, apatah lagi yang bekeluarga kan. Tiga ribu sekarang macam tiga ratus ja. Sepatutnya single plus tinggal dengan parents mesti lagi banyak jimat kan. Mesti boleh simpan banyak kan. *itu yang orang nampakYang orang tak nampak single dengan bekeluarga sama ja belanjanya. Cuma mungkin berbeza la cara belanja.

Single:
Kereta sendiri = bayar sendiri
Makan = bayar sendiri
Transport = bayar sendiri
Minyak = bayar sendiri
Topup = bayar sendiri
Shopping = bayar sendiri


Mesti bulan-bulan nak bagi mak ayah lagi kan. Nak reward diri sendiri. Haa jenuh pekin nak bagi mak ayah pun. Kena kira dulu "kalau aku bagi kat mak ayah banyak ni, cukup tak balance untuk sebulan ni nak makan, duit minyak etc". 

Ada yang kadang-kadang kerja, dapat gaji, bayar itu bayar ini, duit habis. Nak reward diri sendiri pun takdak apa dah. Bagi mak ayah pun makin lama makin berkurang. Sedihnya rasa kan bila tak mampu nak bagi banyak kat mak ayah. 
.
.
.
.
.
Sebab tu dah ramai sangat sekarang ni orang buat bisnes secara part time, full time sebab nak cari income yang lebih untuk tampung mana-mana yang kurang tu. Sebab kita sendiri pun sedar tak cukup gaji sebulan yang kita dapar tu. Taktau kenapa masih ramai yang selesa dengan gaji dia dapat sekarang. #SelesaLaSangat


Kita memang kena keluar dari zon selesa untuk dapat keadaan yang lebih selesa. Apa yang saya nampak, dengan berbisnes ja golongan pertengahan macam kita ni boleh hidup lebih selesa. Golongan pertengahan yang sebenarnya golongan yang miskin! Tak percaya? Tengok diri sendiri dah cukup, tak perlu tengok orang lain.


Kenapa saya kata kita miskin? Saya bagi contoh, kalau kereta kena langgar, handphone kena curi, kasut hilang apa kita rasa? Marah kan. Sakit kepala kan memikirkan duit yang bakal dikeluarkan untuk baiki kereta, beli handphone baru etc. Kenapa sakit kepala? Sebab simpanan pun tak ada! Kalau ada pun tak cukup.


Keluarlah dari zon selesa tu segera. Tahun depan dengan GST lagi, subsidi minyak ditarik. Selesa lagi ka macam tu? #SelesaLaSangatTak teringin ka nak melancong sebulan sekali? Tak teringin ka nak pakai kereta yang mewah? Tak teringin ka nak hantar anak-anak belajar renang, memanah? Tak teringin ka nak reward suami/isteri dengan sesuatu yang dia suka? Tak mau ka FINANCIAL FREEDOM? Sebab tu saya yang baru umur 22tahun ni memilih untuk buat Shaklee. Shaklee bukan bisnes part time, bukan juga full time. Tapi Shaklee bisnes lifetime. Bisnes yang boleh diwarisi.


Kenapa saya pilih Shaklee?

# Sebab Shaklee ada produk yang bagus. Dah ramai sangat yang cuba dan puas hati dengan kesan dia.

# Modal serendah RM65 ja. Tapi boleh dapat pulangan berjuta-juta kali ganda dengan syarat kena kerja keras, korban masa tidur masa enjoy untuk tempoh dua tahun ja.

# Tak ada risiko. Contoh kalau kita nak buat bisnes online jual jubah. Kena keluarkan modal nak beli kain, upah orang jahit lagi. Pastu kalau jadi apa-apa, sendiri tanggung la. Kena keluarkan duit lagi kan. Tapi Shaklee, kita bayar RM65 tu, itu ja la. Itu pun RM65 tu bukan kita bagi buta-buta gitu ja pada Shaklee, dengan register RM65 tu kita dapat bisnes kit, manual bisnes. Risiko dia mungkin akan ada orang yang anti supplement ni akan pandang rendah dengan kita. Itu ja la, tak tinggal parut pun kan. Hehehe

# Sistem yang adil. Kita bekerja untuk diri sendiri, bukan untuk upline kita. Sebab tu ada ja downline yang naik Master (rank paling tinggi dalam bisnes Shaklee) dulu sebelum upline dia. How hard you kerja, hasil dia you sendiri yang dapat.

# Bersosial. Ingat lagi tak saya pernah share secret group dalam bisnes Shaklee yang saya joint ni. Bukan bermakna you buat bisnes online, you sorang-sorang hadap customer. You sorang-sorang study pasal segala jenis vitamin semua. You akan ada family. Saya ada mummy, ada nanny, ada grand nanny yang sangat supportive.

# Shaklee bina saluran pendapatan. Sebab tu saya kata kita kena korban masa tidur, masa enjoy untuk dua tahun ja. Once kita dah dapat apa yang dikejar, waktu tu segala penat lelah selama dua tahun tu tak terasa lansung. That's why saya kata Shaklee is a lifetime business :')Pilihan di tangan anda~ nak hidup yang lebih selesa saya boleh bantu anda dengan syarat kena kental, rajin selama dua tahun sahaja! Keluarlah dari zon yang kononnya anda rasa selesa sangat tu #SelesaLaSangat, untuk hidup yang lebih selesa!Much Love,
Keyra

Shaklee Independent Distributor
ID 1085565 | 0125687714 (sms/whatsapp)

No comments: