Tuesday 10 June 2014

Mee Hailam Chef Keyra :D

Sejak dua menjak ni mood memasak semacam ja. Rancak ja Google segala macam resepi. Semua resepi baru yang aku tak pernah buat pulak tu. Hahaha! Hebat mung Keyra...

Minggu lepas masak Mee Hailam satu kuali besaq. Ni satu benda yang paling tak menahan, dah la first time masak. Sekali sekuali besaq aku belasah. Hahaha! Over confident tu kadang-kadang penting tau. Hiks! :D

Don't do this at home! Hahaha

Eh, dalam pada aku over confident. Masak first time sekali banyak macam tu pun Alhamdulillah not bad rasa dia. Even takdak la dapat pujian kan, tapi kalau dah tak kena kritik tu kira pass la kan. Kira sedap la. Hehehe. Bukan nak bangga, tapi meh sini nak share satu tips. Hehehe. In shaa Allah ;)

Sebelum share tips meh nak share resepi Mee Hailam yang tak seberapa ni. Hihihi

Bahan-bahan
  • 1 bungkus mee kuning (make sure cari yang halal ya)
  • 1/4 daging ayam (dipotong dadu, tapi jangan terlalu kecil)
  • 10 ekor Udang @ sotong (nak dua-dua pun boleh)
  • 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 3 ulas bawang merah (ditumbuk)
  • 2 sudu besar cili kering kisar (ikut suka, nak pedas boleh ja letak lebih)
  • 1/2 batang lobak
  • 1/2 kubis bunga
  • daun sup & daun bawang (untuk bagi wangi ja function dia)
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 4 sudu besar kicap pekat
  • 1 sudu besar tepung jagung yang dibancuh dengan 1/2 gelas air
Cara-cara
  1. Rebus ayam sehingga empuk.
  2. Tumis bawang putih & merah sehingga wangi, then masukkan cili kering kisar, goreng sampai pecah minyak.
  3. Then, masukkan ayam, udang & sotong. Kacau rata.
  4. Kemudian masukkan sos tomato, sos tiram dan kicap. Kacau sebati.
  5. Kalau kering sangat, boleh masukkan air rebusan ayam tadi sebagai kuah. 1/2 cawan sudah mencukupi.
  6. Then masukkan sayur. Kacau rata.
  7. Bila sayur dah agak masak, masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau rata. Biarkan mendidih.
  8. Sedia untuk dihidang. 
Tadaaa... Ini dia rupa Mee Hailam masakan daku. Hehehe
  Alhamdulillah, dah siap Mee Hailam kita. Hehehe. Senang ja kan. Maap la kalau bahasa yang aku guna tu bukan bahasa untuk tulis resepi. Kekeke. Tak biasa la tulis-tulis resepi ni.
Tipsnya apa? Takdak apa yang menarik pun, sebelum masak opkos kena bismillah. Tips tambahan bacalah ayat kursi. Masa memasak pulak, keep selawat. Dalam hati kena yakin apa yang kita masak mesti sedap. Haa, percaya sebelum berjaya gitu.. Kikiki :D
Psstt.. Jangan rasa masakan banyak-banyak kali sangat, nanti hilang keyakinan yang masakan kita tu sedap. Betul, tak tipu! Dah siap masak, baru rasa. Jangan pulak seminit sekali masak. Uihhh, melampau namanya tu. Hihihi

nota kuku: Lepas makan terus telan Lecithin tiga biji, emulsify fat dari Mee Hailam yang 
                  dilahap bermangkuk-mangkuk tu. Hahaha!

Selamat mencuba. Good Luck!
Lots of LOVE,
Keyra

Jemput LIKE FB Page kite. Hiks! Thanks tau...

No comments: